High-end toestellen voor hart- en vaatcentrum

Ons interventioneel hart- en vaatcentrum had tot voor kort twee zalen: één voor angiografie en één voor diagnostische en interventionele hartprocedures. Met de komst van twee nieuwe toestellen is het centrum uitgebreid naar drie zalen: een splinternieuwe angiozaal, een fonkelnieuwe cardiozaal en de bestaande cardiozaal. De C-bogen die zijn aangekocht zijn high-end toestellen die het mogelijk maken om topprocedures uit te voeren op gebied van neurologische, perifere en cardiale behandelingen. Een C-boog is een röntgenapparaat in de vorm van een C. Tijdens de procedures wordt het gebruikt om het gebied in beeld te brengen waar de arts moet handelen. Daarvoor wordt ioniserende straling gebruikt en net daar ligt het grote pluspunt van de nieuwe toestellen: de stralingsdosis is opmerkelijker minder. Zowel voor de patiënt als voor de artsen en medewerkers is de blootstelling een pak lager. 


De stralingsdosis is internationaal de allerlaagste en toch boeten we niet in op beeldkwaliteit. Integendeel, dankzij nieuwe technieken en geperfectioneerde software is het mogelijk om een betere beeldkwaliteit te realiseren.”


Door de verminderde strooistraling bereiken we nu een duidelijkere visualisatie van het materiaal en de katheter. Stents, implantaten en coils kunnen nu met precisie worden ingebracht. Bovendien heeft het toestel ook een geïntegreerd echotoestel en kunnen beelden vanuit PACS worden opgehaald; allemaal middelen om de te behandelen zone beter in beeld te brengen.  

Een beter beeld heeft ook als voordeel dat de procedures vlotter verlopen. Vooral bij de biplane, het nieuwe interventionele angiotoestel, is er tijdswinst door o.a. de visualisatie in twee richtingen. Door de kortere proceduretijd is de verdoving ook korter, wat dan weer resulteert in minder risico’s en bijwerkingen voor de patiënt. De monoplane, het nieuwe cardiotoestel, heeft net als het oude toestel maar één arm, maar ook daar is de beeldkwaliteit beduidend beter dan voorheen. Door de instelling van het toestel is ook de straling een pak minder. 

Het nieuwe angiotoestel, de Azurion, is bovendien slechts het tweede toestel van dit type dat operationeel is in Europa. AZ Sint-Lucas zal als referentiecentrum dienen voor andere ziekenhuizen die het toestel willen aankopen. Artsen uit andere centra zullen hier kunnen kennismaken met de mogelijkheden van de biplane.