Goedgemutste artsen

Uniek project om kinderen op hun gemak te stellen 

Kinderen die bij de dokter komen, zijn vaak angstig voor het onderzoek, de behandeling, een prik … Anesthesist Dr. Birgitte Vangehuchten, die vaak kinderen onder narcose brengt, ging op zoek naar een manier om hen af te leiden en aan het lachen te brengen. Ze experimenteerde met een zelfgehaakte dierenmuts in de vorm van een varken. En het was meteen een schot in de roos: ze waren gefascineerd, stelden vragen, moesten lachen … en ondertussen kon de arts haar werk doen. Ook ouders en personeel waren enthousiast. 


De aandacht afleiden werkt, zeker als je dat combineert met eerlijke informatie aan het kind.”


Het idee van een dierenmuts bleek ook bij andere artsen aan te slaan en dr. Vangehuchten ging verwoed aan het haken. Inmiddels haakte ze meer dan zeventig gepersonaliseerde mutsen bij elkaar voor haar collega’s die steeds zelf hun dier mochten kiezen: van beren, leeuwen, dino’s en tijgers tot vissen, pinguïns en katten. Elke arts betaalde een som voor de muts: de helft voor het materiaal, de andere helft voor het goede doel. Op die manier kon dr. Vangehuchten al meer dan 600€ verzamelen voor REVIVE, een vzw die medische missies organiseert naar Afrika om gratis operaties uit te voeren. Ze was zeer blij met de reacties van haar collega’s: “Een initiatief kan alleen maar slagen als je een groep enthousiaste ‘believers’ bij elkaar zet. We organiseerden ’s morgens vroeg een fotoshoot met de mutsen op het dak van onze parking en ik had nooit gedacht dat ik zoveel artsen kon mobiliseren.”

Een optimale patiëntenbeleving dragen we hoog in het vaandel en dat geldt niet alleen voor volwassen patiënten. Als kindvriendelijk ziekenhuis willen we blijvend inzetten op initiatieven die het verblijf van kinderen aangenamer maken.