Hartjeskussentjes voor borstkankerpatiënten

Vrouwen met borstkanker die een operatie hebben ondergaan, ondervinden vaak dat de behandelde borst of oksel extra gevoelig is. Een heart pillow, een hartvormig kussen, kan verlichting bieden. 

Na een operatie voor borstkanker voelen patiënten vaak druk of pijn onder de oksel of aan de borst. Sommigen hebben de neiging om hun arm opgetrokken te houden, waardoor ook de nekspieren gaan verkrampen. Als je een heart pillow, een hartvormig kussen, onder de oksel draagt, neemt het heel wat spanning van de arm, nek en schouder weg. In de wagen kan het gebruikt worden om de operatiewonde te beschermen door het tussen de borst en de gordel te plaatsen. En met een heart pillow in je zij kun je comfortabeler slapen.

In AZ Sint-Lucas hebben jaarlijks 150 patiënten een kussen nodig. Enkele verpleegkundigen van de dagkliniek gingen aan het naaien, zodat we elke vrouw met borstkanker een kussen kunnen aanbieden. Zij krijgen het gratis via de borstverpleegkundigen. De overschot schenken we aan andere ziekenhuizen die nog geen eigen naaiproject op poten hebben gezet.


De heart pillows krijgen ook emotionele waarde. Een vriendin die borstkanker heeft gehad, vertelde me dat ze er geen afscheid van kan nemen. Het deed haar ook denken aan de mensen die zich er belangeloos voor inzetten om de kussens te naaien.”